Korkuyu Reddet

Psikolojik Güvenlik Seninle Başlar

“Psikolojik güvenliğin var olduğu kurumlarda insanlar deneme, yenilik yapma ve geleceğe yön verme konusunda güçlenirler.”

Google Psikolojik Güvenliği Keşfediyor

2012 yılında Google, Project Aristotle adını verdiği bir araştırma projesi başlattı. Amaçları, bazı ekiplerin diğerlerinden çok daha yüksek performans göstermesine yol açan temel faktörleri belirlemekti. En etkili ekiplerin başarı anahtarlarının neler olduğunu belirlemek için yüzlerce ekipten elde edilen verileri analiz ettiler. Ekip normları ve çeşitlilik de dahil olmak üzere önemli olan birkaç şey buldular, ancak hiçbir şey ekipte Psikolojik Güvenliğin varlığı kadar önemli değildi.

Psikolojik Güvenlik Nedir?

Psikolojik güvenlik, tüm bireylerin yargılanma veya cezalandırılma gibi olumsuz sonuçlardan korkmadan kişiler arası risk almak için kendilerini güvende hissettikleri bir ekip ortamını ifade eder. Bu, ekip üyelerinin ve liderlerin itibarlarına veya ilişkilerine zarar verme endişesi duymadan fikirlerini açıkça paylaşabilecekleri, sorular sorabilecekleri ve hatalarını kabul edebilecekleri anlamına gelir. Psikolojik Güvenlik alanında önde gelen düşünürlerden biri olan Harvard Profesörü Amy Edmondson, “Psikolojik güvenlik kibar olmakla ilgili değildir. Nasıl iyileştirilebileceği konusunda dürüst konuşmalar yapabilmekle ilgilidir.”

“Psikolojik güvenlik kibar olmakla ilgili değildir. Nasıl iyileştirilebileceği konusunda dürüst konuşmalar yapabilmekle ilgilidir.”

Psikolojik Güvenlik Seninle Başlar

İnsanlarla bu kavram hakkında konuşurken, çoğu insan şöyle bir şey söylüyor: “Kulağa harika geliyor! Keşke ekip liderim de bu şekilde liderlik etse ama benim çalıştığım yerde gerçekler böyle değil.” İş yerindeki pozisyonumuz ne olursa olsun, Psikolojik Güvenliğin oluşturulmasında hepimizin bir rolü olabilir. Ekiplerimizi güvenli bir diyalog ve öğrenme alanı haline getirmek için hepimiz birkaç basit şey yapabiliriz, özellikle de güçlü dinleme ve iyi sorular sorma. Ancak bunlardan herhangi birini yapmadan önce kendi korkularımızla başa çıkmamız gerekir.

Korkuyu Reddet

Liderlerimiz veya diğer iş arkadaşlarımız bize bir sorunla geldiklerinde, doğal tepkimiz genellikle korku olur. Bunu yapmamızı neden istedikleri ya da yeterince iyi yapmazsak ne olacağı konusunda endişelenebiliriz. Sonra da davranışlarını kontrol etmeye çalışarak ya da şikayet ederek korkumuzu diğer insanlara aktarma eğiliminde oluruz. Bu doğal tepkiyle ilgili sorun, zihnimiz bu tür bir tehdit tepkisine girdiğinde, yaratıcı çözümler keşfetmekten aciz olmamız ve daha çok kendimizi korumak için endişelenmemizdir. Korkuyu etrafa yaymak sorunu çözmez.

Kendinizi korku dolu bir şekilde tepki verirken bulduğunuzda, korkunuzu yansıtmak yerine, sakinleşmek için birkaç dakika ayırın.

  1. Birkaç derin nefes alın.
  2. Düşünmek için sessiz bir yer bulun ve kendinize “Neden korkuyorum?” diye sorun.
  3. Korkunuzu bırakın.
  4. Kendinize “Bu duruma yardımcı olmak için yapabileceğim bir şey nedir?” diye sorun.

 

Bunun gibi basit bir süreç bile yeniden odaklanmak için güçlü bir adım olabilir ve ekibinize sakin, güvenli bir varlık getirmenizi sağlayabilir.

Diyaloğu Başlatalım

Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, pozisyonunuz ne olursa olsun Psikolojik Güvenliği ekibinize taşımanıza yardımcı olacak çeşitli fikirler sunacağız. Psikolojik Güvenlik hakkında veya bunu işinizde veya evinizde nasıl uygulayabileceğiniz hakkında bir sorunuz mu var? Aşağıya bir yorum bırakın veya gelecekteki blog yazılarında yanıtlayacağımız bir soruyu buradan sorun!

Sorunuzu Sorun

Bir Soru Sor
Bana ulaşın

İletişim Bilgileri

İsim
İsim
Adı
Soyad

Jeff Staege, 2022 yılında İstanbul, Türkiye’ye taşınmadan önce 23 yıl Çin’de yaşamış bir Amerikalı. Duygusal Zeka alanında yönetici koçu ve eğitmendir. Sofian International Consulting’in kurulmasına yardımcı olmuştur ve EQ Solutions müfredatının ortak yazarıdır.

Jeff, Rebecca Staege ile evlidir ve lise çağında dört çocuğu vardır. Dil öğrenmeyi, okumayı, öğretmeyi, koşmayı ve kaya tırmanışını seviyor.

Yazar Hakkında

User Registration
Adı
Soyad
Only lower case letters (a-z) and numbers (0-9) are allowed.
Enter Email
Confirm Email
Enter Password
Confirm Password
Please notify me via email about upcoming events

Sign up for a free teamwork consultation

Teamwork Consultation
Adı
Soyad
Not a member yet? Click here to register on our site.