Patronunuzla Güven Oluşturun
Bir Çalışan Olarak Psikolojik Güvenlik Nasıl Oluşturulur?
Ya patronum bana güvenmezse?
Geçen sefer liderlik ettiğiniz kişilerle nasıl güven inşa edebileceğinizden ve onların lider olmalarına nasıl yardımcı olabileceğinizden bahsetmiştik. Bugün Psikolojik Güvenlik serimizi patronunuzu nasıl etkileyebileceğinizi düşünerek bitireceğiz. Çoğu insan “Patronum beni güvende hissettirmiyor. Beni her zaman mikro yönetiyor ya da hata yaptığımızda sinirleniyor. Bize güvenmiyor.” Elbette bunlar doğru olabilir, ancak ekibinizde Psikolojik Güvenlik oluşturmak için yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez.
Patronunuzu bir insan olarak görün
Çoğu insanın fark edemediği şey, patronlarının da bir insan olduğudur. Onlardan korktuğumuz için, kişiyi değil sadece rolü görme eğilimindeyiz. Tıpkı sizin gibi patronunuz da pek çok baskı ve endişeye yanıt veriyor ve size karşı davranışları her zaman kasıtlı olmayabiliyor. Patronumuzun bize nasıl davrandığına tepki vermeden önce, bir an için onun yerine geçebiliriz. Onu sorunları olan gerçek bir insan olarak görmek, bakış açımızı değiştirmemize gerçekten yardımcı olabilir.
“En azından patronunuzun hedeflerini ve baskılarını, güçlü ve zayıf yönlerini takdir etmeniz gerekir.”
Harvard Business review
Vizyonlarını Anlayın
Çoğu insan patronlarının ne istediğini bildiklerini varsayar. Varsaymak yerine sorun ve iki kez kontrol edin. “Yani gelecek hafta Cuma gününe kadar X, Y, Z yapmamı istiyorsunuz, değil mi?” Ayrıntıları netleştirmek gerçekten yardımcı olabilir. Ayrıca, daha büyük amaçlarını anlamaya çalışın. Yardımcı olabilmeniz için motivasyonlarını ve ihtiyaçlarını anlamaya yardımcı olacak sorular sorun. Sizden istenmeden önce bu ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmaya çalışın.
Saygılı bir şekilde konuşun
İş yerinde sorunlar gördüğümüzde çoğu insan ya sessiz kalır ya da yüksek sesle şikayet eder. Peki ya daha iyi bir şey deneseydik? Şikâyet etmek yerine patronumuza gelsek ne olur? “Potansiyel bir sorun görüyorum. Muhtemelen zaten farkındasınızdır ama bu konuda ne yapmamız gerektiğini düşündüğünüzü merak ediyorum. Belki X, Y, Z yapabiliriz diye düşündüm ama sizin bakış açınızın ne olduğunu duymak istedim. ”
İşte Harvard Business Review'un “Patronunuzu Yönetmek” konulu makalesinden bir kontrol listesi.
- Patronunuzu ve onun bağlamını anladığınızdan emin olun:
- amaçlar ve hedefler
- Basınçlar
- Güçlü yönler, zayıf yönler, kör noktalar
- Tercih edilen çalışma tarzı
- Aşağıdakiler dahil olmak üzere kendinizi ve ihtiyaçlarınızı değerlendirin:
- Güçlü ve zayıf yönler
- Kişisel stil
- Liderlere az ya da çok bağımlı olma eğilimi
- Bir ilişki geliştirin ve sürdürün ki
- Hem ihtiyaçlarınıza hem de tarzınıza uyar
- Karşılıklı beklentiler ile karakterize edilir
- Patronunuzu bilgilendirir
- Güvenilirlik ve dürüstlüğe dayanır
- Patronunuzun zamanını ve kaynaklarını seçerek kullanın
Umarım bu, patronunuzu anlamaya ve desteklemeye nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda biraz düşünmenize yardımcı olur. Patronunuz size güvenebileceğini bildiğinde, işler çok daha iyi olma eğilimindedir!
Sorunuzu Sorun
Diyaloğu Başlatalım
Psikolojik Güvenlik serimiz bu kadar. Sırada, işiniz için daha derin bir motivasyon bulmanıza yardımcı olacak “NEDENİNİZİ” nasıl bulacağınız hakkında konuşacağız. Liderlik veya iş hayatı hakkında bir sorunuz mu var? Aşağıya bir yorum bırakın veya gelecekteki blog yazılarında yanıtlayacağımız bir soruyu buradan sorun!
Bölgenizdeki yaklaşan etkinlikler hakkında bilgi edinmek için bizi Instagram’da takip edin.
Jeff Staege, 2022 yılında İstanbul, Türkiye’ye taşınmadan önce 23 yıl Çin’de yaşamış bir Amerikalı. Duygusal Zeka alanında yönetici koçu ve eğitmendir. Sofian International Consulting’in kurulmasına yardımcı olmuştur ve EQ Solutions müfredatının ortak yazarıdır.
Jeff, Rebecca Staege ile evlidir ve lise çağında dört çocuğu vardır. Dil öğrenmeyi, okumayı, öğretmeyi, koşmayı ve kaya tırmanışını seviyor.